Bağıl Değerlendirme Sistemi
Bağıl Değerlendirilme Sisteminde (BDS) mutlak bir not sınırı konmamaktadır. BDS adından da anlaşılacağı gibi bir öğrencinin başarısı, bir programda o dersi alan grup içindeki diğer öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı bir şekilde değerlendirilmektedir. BDS’de temel amaç, belirli bir dersi alan öğrencilerin yüz üzerinden aldıkları mutlak notlara göre değil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notları belirlemektir.
Sınavların Değerlendirilmesi
Örneğin; Bilgi Yönetimi programında ödevi alan “İşletim Sistemleri I” dersinin ara sına-vından 60, ödev notu 80, dönem sonu sınav notu 70 olan bir öğrencinin başarı notu şu şekilde hesaplanmaktadır.
Başarı Notu = (Ara Sınav Notu X % 30) + (Ödev Notu X % 20) + (Dönem Sonu Sınav Notu X % 50)
Başarı Notu = (60 X % 30) + (80 X % 20) + (70 X % 50)
Başarı Notu = 18 + 16 + 35 => Başarı Notu = 69
İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce Okutulan Derslerin Başarı Notunun Hesabı
İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerde yapılan sınavlar sonucunda alınan notların başarı notuna katkısı; ara sınav notunun % 40’ı, dönem sonu sınav notunun % 60 dır.
Örneğin; İngilizce okutulan “Bağlamsal Dilbilgisi I” dersinin ara sınavında 80, dönem sonu sınavında 75 alan bir öğrencinin başarı notu: (80 X % 40)+(75 X % 60)
Başarı Notu = 32 + 45 => Başarı Notu = 77
Uygulama Çalışması Bulunan Derslerde Başarı Notunun Hesabı
- İngilizce ve Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programlarında uygulama dersleri bu-lunmaktadır. Uygulama derslerinde başarı notu; öğrenciler tarafından portal aracılığı ile gönderilen raporlar, uygulama öğretmenleri ve danışmanları tarafından değerlendirilir. Uygulama öğretmeninin verdiği notun % 50’si + Danışmanın verdiği notun % 50’si alınarak öğrencinin o uygulama dersinden başarı notu hesaplanır.
- Laboratuvar uygulaması olan Uzaktan Eğitim Eczane Hizmetleri, Gıda Kalite Kont-rolü ve Analizi, Kimya Teknolojisi, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler önlisans programlarında ara ve dönem sonu sınavları bulunmaktadır. Laboratuvar uygulamalarında başarı notuna ara sınav notunun katkısı %30, uygulama notunun katkısı %20, dönem sonu sınavı notunun katkısı %50’dir.
- Başarı notu 60 ve üzeri not alan öğrencilere YT (Yeterli), 60’ın altında not alan öğrencile-re YZ (Yetersiz) harf notu verilir.
WWW.CİKMİSSORULARBURADA.COM